Het Pakket

Het educatief pakket voor het basisonderwijs

Educatief pakket Solly

Het educatief pakket Solly bestaat uit 5 onderdelen:

 • Een systeem van speelrobots; het Solly systeem
 • Lesmaterialen zoals leswijzers, werkboeken en digibord ondersteuning
 • Een digitale omgeving waarin kinderen en leerkrachten een account hebben
 • Een aantal educatieve games, waarin kinderen onder andere hun eigen groene planeet gaan maken
 • De BYOR (Build-Your-Own-Robot)-kit, waarmee kinderen hun eigen robot kunnen bouwen en programmeren

Speelrobots

De speelrobots stellen kinderen in staat zelf energie op te wekken, te verplaatsen, op te slaan en te gebruiken op een actieve, speelse manier. Aan de basis staat Solly, de zon-etende robot. Hij heeft zonnepanelen in zijn mond waarmee hij zonnestralen ‘op kan eten’. Ook is er de Letty-robot die licht kan geven door de zonnestralen van Solly te gebruiken. De energie kan direct doorgegeven worden met de Flow-kabel of opgeslagen worden in de Batterij-buik. Zie het filmpje hiernaast voor uitleg over de werking van het basissysteem. Omdat robots kunnen samenwerken en uitwisselbaar zijn met elkaar, ontstaat een groeiend speel-robot-systeem; Het Solly Systeem.

Lees meer over

Lesmateriaal

De leerkrachtenhandleiding legt precies uit hoe u de innovatieve aspecten van het systeem optimaal inzet in uw klas. Door de leswijzer te volgen kunt u gemakkelijk de perfecte les geven met de mogelijkheden van het pakket. Uiteraard kunt u zelf aanpassingen maken of dingen anders aanpakken, geen enkele klas is immers hetzelfde. Naast de leerkrachtenhandleiding bestaat het pakket uit werkboekjes voor de kinderen en lesondersteuning in de vorm van digibord-software. Het lespakket stimuleert het zelf ontdekken waarbij de leerkracht een begeleidende rol aanneemt. Ook biedt het pakket ondersteuning voor het aanleren van de 21st century skills. De lesmaterialen zijn volledig of gedeeltelijk digitaal te gebruiken via de Solly-account en worden geüpdatet

Het lesmateriaal bestaat uit:

 • Een leerkrachthandleiding
 • Werkboekjes/logboekjes voor de leerlingen
 • Digibord ondersteuning
 • Een doorlopend verhaal wat alle aspecten van het pakket verbindt.

Lees meer over

Digitale ondersteuning

In de digitale omgeving kunnen zowel leerkracht- als leerling-accounts aangemaakt worden. De digitale omgeving ondersteunt niet alleen de leerkracht, maar biedt leerlingen ook de mogelijkheid om zelf online met de leerstof aan de slag te gaan.

Via de leerling-accounts kunnen leerlingen informatie uitlezen die de robots hebben opgeslagen. Zo kunnen ze inzicht krijgen in hun energie-opbrengst op verschillende tijdstippen en dit bijvoorbeeld uitzetten tegen de weersomstandigheden. Ook krijgen de kinderen punten aan de hand van de hoeveelheid energie die is opgewekt. Via de account kunnen ze hun werkboek ook digitaal invullen. Ook hierbij kunnen ze punten verdienen.

De leerkracht kan via zijn/haar account de leeropbrengst per kind inzien en de digitale leshulp starten. Daarnaast kan de leerkracht inspelen op het individuele niveau van ieder kind, door bijvoorbeeld verdiepingsvragen toe te voegen of juist extra oefening aan te bieden.

De digitale ondersteuning bestaat uit:

 • Digitale leshulp
 • Leerkracht Accounts
 • Leerling Accounts

De educatieve Solly-game

In de game kunnen de kinderen per klas hun eigen groene planeet bouwen. Ze kunnen hun verdiende Solly-punten gebruiken om het spel te versnellen of speciale aankopen te doen. Omdat deze planeet bij de start van de game helemaal opgebouwd moet worden inclusief een leefbaar milieu, leren kinderen hier ook veel over natuur. De robots die ze kennen uit de echte wereld ook een rol in de game. Naast Solly en Letty komen er ook andere robots in de game voor zoals Windy, de wind-etende-robot en Muscly, de spierkracht-robot. Er wordt in de game altijd de connectie gelegd naar de echte wereld (robots en natuur) om zo ook het ontdekken in de echte wereld te stimuleren.

Lees meer over

De Bouw-je-eigen-robot-kit

Met de BYOR(Build-your-own-robot)—kit gaan kinderen in de bovenbouw zelf een robot ontwerpen, bouwen, testen en programmeren. De kit bestaat uit allerlei input- en outputonderdelen die gemakkelijk op elkaar kunnen worden aangesloten. Ze gaan dan op elkaar reageren. De onderdelen kunnen door de handige sleuven en gaten op karton of ander dunwandig materiaal geprikt worden. Daardoor zijn kinderen helemaal vrij in de vormgeving van de robot. De kit draait op de toegankelijke Arduino-programmeertaal, die kinderen zelf kunnen maken en aanpassen. De zelfgemaakte robot kan van energie worden voorzien met Solly of via een powerbank.

Lees meer over

“We waren om half twee al uit maar zijn tot drie uur gebleven omdat we alles wilde weten over Solly!”

- Thom, leerling BS de Plantage

Meer informatie aanvragen

Het Solly Systeem BV
+31 (0)40 304 17 95
info@hetsollysysteem.nl